Recuperare Medicala

Click here to edit subtitle

Blog

view:  full / summary

Kinetoterapie - FACTORI DE RISC Sl CAUZE ALE DURERILOR DE SPATE

Posted by [email protected] on February 12, 2014 at 9:40 AM Comments comments (0)

FACTORI DE RISC Şl CAUZE ALE DURERILOR DE SPATE

Care sunt aceştia şi cum ne afecteazâ

La oameni, sănătatea spatelui depinde de numeroşi factori, care pot fi clasificaţi In trei grupe: structurali, nutriţionali şi emoţionali.

Factorii structurali sunt cei care afectează „cărămi­zile" coloanei vertebrale din punct dc vedere mecanic, cei nutriţionali se referă la modul de construcţie şi de între­ţinere al acestora, iar cei emoţionali la suprasolicitările interne la care supunem structura.

Este important si reţinem ci durerile spatelui nu sunt doar rezultatul suprasolicitărilor mecanice. Spatele exprimă starea fănătăţii noastre din toate punctele dc vedere, o indispoziţie emoţională se poate manifesta printr-un spasm dureros asemănător celui produs dc un efort fizic mare.

De asemenea, alimentaţia insuficientă în perioada de creştere sau intr-o perioadă dc frământări emoţionale poate înrăutăţi situaţia, ţesuturile fiind mai expuse răni­rilor şi mai greu de vindecat

Structura, alimentaţia şi emoţiile, întocmai ca un tabu­ret cu trei picioare, sunt cele trei componente vitale ale sanătăţii noastre.

De obicei, cauza imediaţi a durerii de spate este de natură mecanică, dar un terapeut înţelept va dori să ştie mai multe despre antecedente şi despre sulul de viatI. pentru a căuta existenta altor factori ascunşi care pot con­tribui la o epuizare a organismului. Va dori să ştie dacă a ti urmat o dietă echilibrată sau dacă aţi fost supus unei perioade de stres emoţional. Oare, la locul de muncă, este cineva care „Iţi stă in spate”? Sau ai impresia că „iţi apasă pe umeri toate poverile lumii”?

Durerea dc cauză emoţională poate evolua rapid către una având o cauză fizici şi invers; iată de ce este indi­cat si studiem durerea mai îndeaproape. Ce este durerea fi de ce unii par si o simţi altfel decât alţii? Altfel spus, ce ar putea produce durerea dumnewoutri de spete şi cât de gravă este situaţia?

Ce se intâmplâ atunci când vâ doare

Este important de ştiut ci „simţiţi" durerea numai atunci când creierul o conştientizează. Durerea nu apare In urma unui eveniment produs la nivelul ţesutului dureros sau al nervilor care transmit mesajul. Durerea este Jn mintea dumneavoastră”, dar fără să însemne ci ar fi Imagi­nari Nu exişti o scaii a durerii în afara minţii. Cum dure­rea nu poate fi măsurată, nu poate fi judecată durerea altuia doar in funcţie de cum aţi reacţiona dumneavoastră în aceeaşi situaţie. în acest fel vă puteţi îmbunătăţi capacitatea de a învinge durerea doar prin schimbarea atitudinii faţă de ea.

Rolul pozitiv ai durerii

Durerea este principala modalitate de protecţie îm­potriva rănirilor, deoarece descurajează continuarea acti- vităţii care a produs-o. Pentru ca durerea si fie un semnal de alarmă folositor, nervii care o transmit trebuie să fie prezenţi peste tot aproape fiecare ţesut al corpului nostru are terminaţii specializate pentru durere, numite recep­tori ti durerii (care primesc stimulii dureroşi).

Care este cauza durerii

Cea mai frecventă cauză a durerii este rănirea ţesu­tului, aceasta este percepută de receptorii durerii (sau nociceptori). Şi alte tipuri de terminaţii nervoase pot sem­nala durerea dacă sunt stimulate dincolo de limite:

  1. •     cădura sau frigul excesiv;
  2. •     lumina prea puternică;
  3. •     zgomotul prea puternic;
  4. •     presiunea (sau compresiunea) prea mare;
  5. •     umflarea prea puternici;
  6. •     întinderea prea mare.

Aceste răspunsuri prin durere ne protejează atât organele de simţ (cum ar fi vederea, auzul, mirosul, gustul sau simţul tactil), cit şi organele interne (inima, plămânii, tubul digestiv sau organele sexuale).

Să vedem acum modul in care este resimţită durerea la nivelul organelor interne ţi cum este reflectată aceasta la nivelul spatelui.

Tipuri diferite de durere

O serie întreagă de simptome au fost enumerate în capitolul I, dar mai sunt multe alte simptome care comple­tează tabloul. De exemplu, organele interne sunt sensibile

la presiunea exercitată din interior sau din afară ţi la iritaţia chimică produsă de toxine.

Atunci când receptorii nervoşi ai organului intern sunt bombardaţi suficient de tare, vom simţi durere, care ar putea să nu fie localizată în apropierea organului intern. Aceasta poate fi resimţită în cu totul altă zonă, care folo­seşte aceeaşi cale nervoasă către creier. O astfel de du­rere este denumită durere asociată sau proiectată.

La nivelul spatelui se află numeroase zone de proiecţie (sau asociere) a durerii, fapt care îngreunează depistarea cauzei durerii (vezi „Dureri ale spatelui care nu au legătură cu coloana vertebrală”, Figura 4 indică aceste zone de proiecţie a durerii unor organe interne. Acesta este motivul pentru care trebuie cerut ajutorul specialis­tului, în cazul în care durerea de spate nu se ameliorează.

 

Un alt termen pe care s-ar putea să-l auziţi este iradierea durerii, care se referi exact la ceea ce denumeşte: iradierea durerii de la locul de producere citre alte structuri legate de zona bolnavi sau traumati­zaţi (rămti). Cu toate ci nu este necesari vitimarea nervului, expresia de „nerv prins" este folosiţi pentru a descrie acest tip de durere.

Iradierea durerii poate induce un spasm muscular, de exemplu. Spasmul este o contracturi musculari, care, I neputându-se relaxa, produce durere prin:

  1. •     circulaţie sanguini insuficientă;
  2. •     acumularea lichidelor în exces;
  3. •     durere la locul de prindere a tendonului de os.

Durerile spatelui sunt descrise şi de alţi doi termeni:

acut şi cronic, in limbajul uzual aceştia sunt folosiţi cu în­ţelesul de „destul de grav". în sens medical, nici unul dintre cei doi termeni nu descrie severitatea problemei.

•     Acut se referi, de obicei, la o durere care apare brusc şi este de scurtă durată. Statisticile oficiale arată că majoritatea durerilor acute ale spatelui dispar în trei până la cinci zile. Dacă durerea nu dispare în totalitate, revenind la diverse intervale de timp, aceste crize dureroase sunt numite episoade recurente.

•     Cronic înseamnă că durerea revine după o perioadă (chiar dacă la prima ei manifestare a avut caracter „acut”;), durează mai mult timp, apoi cedează şi revine din nou.

Durerea şi postura

Terminaţiile pentru durere ale nervilor senzitivi sunt presărate la nivelul sistemului musculo-scheletic (oasele sau scheletul şi muşchii, care formează „cadrul" corpului). Aceasta este o caracteristică a ţesutului conjunctiv, dar

acest sistem este foarte sensibil la schimbări ale poziţiei, care sunt înregistrate de sistemul nervos.

Intre sistemul nervos şi ţesutul conjunctiv are loc un schimb permanent de „mesaje" care trec prin măduva spi­nării. De aici, acestea sunt trimise către centrii echilibrului şi către urechea internă. Comenzile sunt trimise înapoi către muşchi pe baza informaţiilor primite. Rezultatul este o continuă ajustare a tonusului muscular la nivelul muşchilor care menţin poziţia corpului.

Uneori, o anumită zonă a spatelui devine foarte sen­sibilă, ca rezultat al unei activităţi nervoase crescute, situa­ţie în care spatele este expus în mai mare măsură trauma­tismelor zilnice.

 

 

Efectele masajului cu bete de bambus

Posted by [email protected] on Comments comments (0)

Masajul reprezinta una din cele mai raspandite si indragite tehnici de relaxare si tonifiere a muschilor. Exista numeroase tipuri de masaje care pot fi incercate pentru relaxarea intregului trup sau chiar pentru terapie, printre care si masajul cu bete de bambus. Acest tip de masaj este imprumutat din Africa, realizandu-se cu ajutorul unor tije de bambus care pot fi de diferite dimensiuni.

Masajul cu bete de bambus poate fi efectutat pe intreg corpul sau doar in anumite zone cu probleme, cum ar fi zona fetei sau zona picioarelor. Betele de bambus folosite pentru acest tip de masaj sunt special concepute pentru a fi netede si pentru a adera usor pe corp. De regula, pentru acest tip de masaj cu bete din bambus este recomandata folosirea uleiului de bambus pentru rezultate mai bune. Exista numeroase beneficii ale acestui masaj, pe langa relaxarea totala a trupului.

Inlatura oboseala!

Masajul cu bete de bambus este foarte potrivit pentru persoanele care sufera de oboseala cronica, care se simt mereu epuizate sau care trec pur si simplu printr-o perioada stresanta. Cateva sesiuni de masaj va pot reda energia si optimismul!

Tonifica intreg organismul

Daca vrei sa iti tonifici corpul fara a apela la sport, masajul cu bete de bambus este exact remediul care iti trebuie! Pe langa faptul ca energizeaza trupul, acesta il tonifieaza in acelasi timp, lucrand grupele de muschi si ajutand la inlaturarea inesteticei celulite.

Elimina toxinele usor

Printre minunatele beneficii ale masajului cu bete de bambus se numara si eliminarea toxinelor din organism. Prin intermediul sesiunilor de masaj in care se foloseste bambusul, corpul tau se va detoxifia si energiza, deoarece bambusul actioneaza ca un tonic asupra trupului obosit.

Imbunatateste circulatia sangvina

Unul dintre cele mai importante beneficii aduse de masajul cu bete de bambus este imbunatatirea circulatiei sangvine. Daca este facut cu regularitate, acest masaj va reusi sa stimuleze sistemul limfatic si circulatia sangvina, ajuntand in acelasi timp la combaterea stresului si la fluidificarea circulatiei sangelui.

Inlatura tensiunea din corp si combate stresul prin intermediul masajului cu bete de bambus, si vei simti cum organismul tau isi revine treptat si cum se umple de energie. Masajul cu bete de bambus nu este recomandat copiilor, insa oricine altcineva poate beneficia de acest uimitor adjuvant in relaxare si tonifiere. Incearca si tu masajul cu bete de bambus si recapata-ti vitalitatea, sanatatea,silueta si starea de bine. Nu exista efecte adverse ale masajului cu bete de bambus, deci nu te teme sa il incerci!

 


Rss_feed